Colas på job i Tasiilaq

Colas på job i Tasiilaq

Asfalt på vejene i Tasiilaq i Grønland

I slutningen af sommeren tog et hold af dygtige og dedikerede Colas-medarbejdere den lange tur til Tasiilaq i Grønland for at lægge asfalt på byens veje.

Colas på job i Tasiilaq

I Tasiilaq i Grønland har de 2000 indbyggere ikke haft så mange asfaltveje. Colas udlagde asfalt på nogle af vejene i 2014, og i september 2024 kom Colas så tilbage for at asfaltere flere veje i den lille by.

– Der har været flest grusveje deroppe, og det kan være en udfordring i forhold til tørring af fisk, men også når man skal tørre vasketøj! siger Diron Thomsen. Han er til daglig tilbudsleder i Colas, men i Grønland tog han rollen som arbejdende projektleder på holdet, der skulle udlægge asfalt i Tasiilaq.  

Kontrakten kom på plads lige inden sommerferien 2024, og så var det med at komme i gang. Nogle af Colas’ medarbejdere måtte udsætte den første uge af deres sommerferie for at få det hele på plads. Logistikken i et job i Grønland er nemlig altafgørende. Det tager 3 uger at sende maskiner og materialer derop, og det er afgørende for tidsplanen, at det er det rigtige, der bliver sendt afsted.

– Det er et kommunalt projekt, og vi har haft et rigtig godt samarbejde med kommunen og medarbejderne deroppe. Der var mange ting, der skulle på plads, og på grund af tidsforskellen blev der mailet og ringet frem og tilbage på ”ukurante” tidspunkter, siger industridirektør i Colas, Jacob Kloster.

Colas på job i Tasiilaq
Colas på job i Tasiilaq

Anderledes arbejdsforhold

I et land som Grønland er vejret uforudsigeligt, og man er nødt til at udnytte dagene så godt som muligt. Derfor kan en arbejdsuge se anderledes ud end i Danmark.

– Det passede os godt. Vi er jo i Grønland i forholdsvis kort tid. Der kan også være meget ventetid, fordi produktion og udlægning tager lidt længere tid deroppe, forklarer Diron Thomsen.

Der var også andre udfordringer, der skulle løses på en anden måde end i Danmark.

– Når traktoren drillede, måtte holdet ringe hjem til mekanikeren, som guidede dem igennem reparationen af den. Vilkårene er anderledes. I Danmark er vi vant til, at vi kan ringe efter specialister, men det kan vi ikke i Grønland. Nogle gange må vi finde alternative måder at gøre tingende på, og der har vi heldigvis gode folk, der tager teten og bare går i gang, så vi kan komme videre, fortæller Jacob Kloster.

Erfaringen er også, at der bliver kigget på tiden på en anden måde i Grønland.

– Det har været en omvæltning for de medarbejdere, der har været afsted. Holdningen deroppe er mere, at det vi ikke når i dag, når vi i morgen. Det er en kultur, som er drevet af naturens luner. Og man kan ikke som i Danmark arbejde efter uret, siger Jacob Kloster.

Og Diron Thomsen supplerer:

– I Danmark handler det meget om tons, kroner og ører, og det skal det også, men der er andre ting på spil for overlevelsen i Grønland, og det skal vi danskere lige vænne os til.

Colas på job i Tasiilaq
Colas på job i Tasiilaq

Mobilt asfaltanlæg sikrer bedre veje for flere

Kommunen har købt det mobile asfaltanlæg, der blev brugt i Tasiilaq, og aftalen er, at det skal bruges i flere af kommunens byer og bygder.

– Det mobile asfaltanlæg er en god løsning til de fjerntliggende bygder, hvor der er langt til et traditionelt asfaltanlæg. Og indbyggerne har været meget glade for de nye veje. Det er jo med til at skabe bedre forhold for dem, forklarer Jacob Kloster. 

Hvalsafari og fodbolde

På trods af intense arbejdsdage blev der også tid til at se og opleve lidt af alt det Grønland har at byde på.

– Vi var på en hvalsafari, og det var en stor oplevelse. Og så vandrede jeg en del, naturen er meget, meget flot deroppe, fortæller Diron Thomsen.

I Tasiilaq er der en kunststofbane, hvor børnene fra byen kan spille fodbold, og med nye fodbolde, halsedisser og t-shirts kunne Colas give et lille bidrag til, at træningen blev endnu bedre.

Holdet, der rejste til Tasiilaq, var sammensat af medarbejdere fra Colas’ forskellige afdelinger i Danmark. Og de mødte hinanden for første gang, da de stod i lufthavnen for at tage af sted.

Diron Thomsen er ikke i tvivl om, hvad han vil sige til kollegaer, der overvejer at tage af sted på næste tur.

– Prøv det! Det har været sjovt at prøve en anden rolle, end jeg var vant til, og en unik oplevelse at arbejde i Grønland.

Colas på job i Tasiilaq

Kontakt QHSE

Peder Friis Erlandsen
QHSE- og CSR-chef
+4560252805
Niels Kirstein
Arbejdsmiljøchef
+4560252806

Kontakt os for tilbud

Udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig 

Kontakt os for tilbud

Udfyld kontaktformularen, så kontakter vi dig og giver dig et uforpligtende tilbud på asfalt, udlægning, reparation, revneforsegling og vedligehold.

Kontakt os også, hvis du har brug for asfalt til dit landbrug, farvet asfalt, permeabel asfalt, støjreducerende asfalt eller klimasikring.